Så du vill bli en iOS-utvecklare. Du har studerat Objective-C eller Swift på djupet, bekantat dig med Xcode IDE och behärskat Cocoa Touch ramverk.

Nu är det dags att börja tänka praktiskt om vad du behöver göra för att få det första utvecklarjobbet. Och det är precis vad vi ska gå igenom i den här artikeln, från den första researchen till applikationer och intervjuer, hela vägen till dina första veckor på jobbet.

Vad vill de verkligen ha? Och vad vill DU egentligen ha?

Så du har alla grundläggande färdigheter som Internet säger att iOS-utvecklare borde ha. Bra! Men gissa vad, Googla ”iOS junior developer job” och du hittar sida efter sida med jobbannonser som kräver kompetens och teknik som du aldrig ens hört talas om.

Så vad är grejen? Ljuger internet?

Nej. Det är bara att apputveckling är ett jobb – och precis som alla andra jobb har varje företag sitt eget sätt att göra saker och sina egna behov, beroende på affärsmodell och kundbas. En viss grad av specialisering – bortom grunderna – kommer att krävas för att fungera som en iOS-utvecklare i ett verkligt företag.

Så hur vet du vad du ska lära dig förutom grunderna?

Tänk på vilken typ av apputveckling du vill göra.

Titta på det här sättet; säg att du siktade på en karriär inom medicin – skulle du säga ”Jag vill bara bli en läkare, jag bryr mig inte om vilken typ”, och lämnar den där? Högst troligt inte. Du skulle tänka mycket tidigt i dina studier kring vilken typ av inriktning du skulle vilja arbeta med, vilken typ av läkare du ville vara: Barnläkare eller kirurg? Onkologi eller kardiologi? Forskare eller familjepraktik?

Programmering är inte annorlunda. Medan du inte behöver veta exakt var du kommer hamna borde du åtminstone försöka lista ut vilken typ av apputveckling du är intresserad av. Vill du vara en speldesigner? Är du intresserad av att skapa applikationer för företag? Ser du dig själv jobba i ett stort företag eller i en startup?

När du har funderat på vilken typ av jobb du vill ha, börja kanna jobbannonser som passar bäst av vilken roll du söker (även om de inte finns i din stad). Och prata med människor som redan arbetar i med dessa jobb. Se vilka färdigheter människor tycks leta efter och sätt igång att skaffa dessa kompetenser, på ett eller annat sätt.

Visa dem vad du kan göra

En iOS-utvecklare som aldrig skapat en fungerande app är inte en iOS-utvecklare. Om du vill bli anställd måste du få några exempel på ditt arbete för att visa upp för potentiella arbetsgivare. Du behöver en portfolio.

Men hur kan du bygga en portfolio innan du faktiskt har arbetat som iOS-utvecklare!?!

Enkelt svar – Du gör en ändå.

Om du tog hela kurser som Udemys ”Become an iOS developer from scratch” eller arbetat på ett av Treehouses många iOS-projekt, borde du redan ha några fungerande appar som du skapade medan du lärde dig. Polera dessa lite och du har perfekt portfoliomaterial.

Du kan också titta på att skapa portfolio-innehåll genom volontärarbete (och gör lite gott i processen). Webbplatser som Catchafire matchar ideella organisationer som behöver hjälp med experter som vill donera sin tid och kompetens för en bra sak. Dessa webbplatser är ett bra ställe att hitta organisationer som behöver lite teknisk hjälp. Om de letar efter en iOS-app, är det förstås någonting för dig. Men även om de inte gör det kan du fortfarande nå ut till dessa organisationer och se om du kan erbjuda dem en användbar app eller liknande som kan hjälpa dem med sitt arbete.

När du har ett gäng projekt du är stolt över måste du bygga en webbplats för att visa dem. Ett enkelt, professionellt och billigt alternativ som många utvecklare väljer är att skapa en projektportfolio med GitHub Pages.

ios_developer

Ansök, ansök, ansök

OK, du har kunskapen, du har en stark portfolio och du vet vilken typ av jobb du vill ha. Nästa steg är att få en intervju!

Du kan gå den traditionella vägen för att söka jobb genom arbetsgrupper – särskilt de som är avsedda för programmeringsjobb som Stack Overflow Jobs eller GitHub Jobs. Du kan också göra det på ett gammaldags sätt- genom att nätverka. Börja med att använda de kontakter du fick när du letade efter den iOS-inriktning du ville ha.

Slutligen kom ihåg att jobbsökande är en färdighet som kan läras och förbättras. Du bör vara redo att finjustera din inställning om det behövs med hjälp av motgångar som lärande. Och du borde aktivt söka upp verklig feedback när det är möjligt. Få saker utvecklar en som människa och i sin profession som konstruktiv feedback, såväl positiv som negativ. Välmotiverad feedback är grunden till utveckling.

ios_developer

Intervjun

Programmeringsintervjuer är notoriskt annorlunda än andra typer av professionella intervjuer. Och du bör definitivt bekanta dig med de vanligaste frågorna som kommer upp i dessa intervjuer, och speciellt de frågor du måste svara på ör att bli anställd som en iOS-utvecklare.

Men glöm inte att utvecklingen på ett företag också är en typ av business likt själva företaget, och alla grundas de i professionalism. Agera därför profesionellt, klä dig medvetet, var vänlig och tillförlitlig och gör ditt bästa – även om du är nervös – försök agera avslappnat med drivet framför din intervjuare. Och kom framför allt ihåg att dina svar på deras frågor borde fokusera mer på vad du kan göra för dem, snarare än på varför att arbeta i deras företag skulle vara bra för dig.

Slutligen kan det vara en tröst att komma ihåg att dina intervjuare inte bara undrar om du kan göra jobbet ur teknisk synvinkel. De undrar också om de vill att du göra jobbet. Passar du in i deras företagskultur? Kommer du vara en bra kollega i teamet? Skulle de lita på dig att vara företagets ansikte utåt och prata med kunder? Ibland innebär dessa saker ännu mer för arbetsgivare än ren kodningsförmåga. Så undersök företaget grundligt, var ditt professionella jag, personliga jaget och låt dem se varför du är den perfekta personen för jobbet.

Bonus pro tip: Skicka en skriftlig hälsning efter varje intervju och tacka intervjuaren för sin tid och säg vad du tyckte om diskussionen, helst samma dag som din intervju, så att den kommer utan för mycket förseningar. HR-anställda och anställningschefer säger att de alltid är positivt överraskad av detta – och lite chockade över hur få människor numer som har denna grundläggande professionella artighet.

Nästa steg

Om du inte fick jobbet, ge inte upp. Ibland tar det några intervjuer för att landa drömjobbet. Men ännu viktigare, lär dig av erfarenheten. Reflektera över vad du kan göra bättre i nästa intervju och om möjligt kontakta din intervjuare för att fråga dem vilka råd de kan erbjuda dig för att förbättra dina intervjuförmågor.

Återigen, som med applikationer, även om du inte borde förvänta dig att detta leder till ett jobb hos det företag som sökte till, är intervjuare också människor, och många av dem är väldigt glada att hjälpa någon annan. Ibland kan de råd du får från personer som sa ”Nej” till dig hjälpa dig mer än någon annan – och hjälpa dig till det ”Ja” du letar efter.

Om du fick jobbet, grattis! De första veckorna kommer förmodligen att vara ett virrvarr av aktivitet och information. Det kan kännas överväldigande men försök ta det lugnt och kom ihåg att alla utvecklare har känt likadant någon gång i sin karriär.

Tips för att överleva?

Hitta en mentor. Det behöver inte nödvändigtvis vara din chef eller ens någon i ditt företag. Försök nå ut till en mer erfaren programmerare som du kan prata med och be om råd om hur man navigerar i världen av professionell utveckling.

Kom ihåg att i programmeringen slutar lärandet aldrig (någonsin). Så omfamna detta. Tillbringa lite tid på att utveckla dina färdigheter och läs allt du kan om den nya tekniken du kommer att introduceras till under de närmaste veckorna. Du kan slötitta på Netflix en annan gång.

Håll kommunikationen öppen. Kom ihåg att det sämsta du kan göra är att vanka och stöta dig igenom din första uppgift eftersom du inte vågade eller orkade pausa och fråga vad det viktigaste med uppgiften egentligen var. Ställ frågor till dina nya kollegor och se till att du är på samma sida som dina lagkamrater från början. På så sätt riskerar du inte att hamna på efterkälken och du kommer att kunna göra ditt arbete med det förtroende som kommer ifrån att du är på rätt väg.

Och det sista? Ha det kul! Du gjorde det, efter all studie och hårt arbete landade du äntligen jobbet du så länge velat ha! Försök att komma ihåg att ha lite roligt när du börjar din nya karriär!

pangara_logo