Med över 80% av världens mobila OS-marknadsandelar är Android-utvecklingen med råge den största drivkraften till att bygga appar. Och med Android-utvecklarnas löner som ofta överstiger $100k per år är det en attraktiv karriärväg för många unga utvecklare.

Men teknikens värld förändras med ljusets hastighet och dagens heta nya teknik verkar bli föråldrad i ett ögonblick. Så smarta programmerare som engagerar sitt yrkesliv i och kring utveckling gör rätt i att hålla sig relevanta och uppdaterade på de senaste nyheterna. De tittar alltid på trender inom mjukvaruutveckling såväl som på den övergripande marknaden (med andra ord hur människor använder programvaran). Och de agerar nu, så när saker oundvikligen förändras om några år är de redo.

Med allt detta i åtanke kommer vi att titta in i framtiden för några av de viktigaste trenderna inom Android-utveckling i den här artikeln. Vissa av dessa kan redan vara i bruk nu, medan andra ligger lite längre fram i tiden. Men alla är relevanta och föremål för lovande utvecklare att redan nu ha koll på.

Kotlin

Fram till nyligen var Java det enda officiella språket i Android-apputveckling. Men allt förändrades när Google meddelade att Kotlins programmeringsspråk skulle vara det andra officiella språket i Android. Kotlin stöds nu fullt ut i Android Studio, Google IDE för Android-utveckling, och ökar betydligt i popularitet.

Och eftersom språket utformades med behoven hos apputvecklare i åtanke, tycker många att det är säkrare, lättare att arbeta med, och enklare att läsa än Java – och vissa går så långt som att förklara Kotlin som framtiden för Android-utveckling. Med alla dessa fördelar och så mycket entusiasm för Kotlin ute i utvecklar-communityt, är det väl värt att läsa på mer om vad det innebär med ett intro eller en hel kurs.

Tillgänglighet

En stor trend i all mjukvaruutveckling de senaste åren har varit tillgänglighet: byggande av webbplatser, programvara och teknik som kan användas av alla, oavsett eventuella handikapp. I åratal har människor med problem med rörlighet, syn, hörsel mm kämpat med teknik som helt enkelt inte byggdes med de extra behov som kan tänkas föreligga, i åtanke.

Som tur är förändras detta och en stor kraft för att göra världen av mobilappar mer inkluderande är Androids “Accessibility Framework”. Att veta hur man utnyttjar sina kraftfulla verktyg för att få dina appar tillgängliga, bör betraktas som en grundläggande färdighet för alla framåtriktade Androidutvecklare som vill se till att hens appar är tillgängliga för (och nedladdad av!) den största möjliga användarbasen.

App Bundle

Även de bästa apparna kämpar med APK (Application Size). Detta har varit en paradox för apputveckling under lång tid. Du måste bygga appar som är funktionsrika och kan användas av alla sorters användare och på alla typer av enheter. Men slutresultatet av att försöka bygga något för alla är att den inledande installationen oundvikligen innehåller stora mängder information och resurser – vilket ökar den totala nedladdningsstorleken och minnesanvändningen – som din slutanvändare aldrig behöver behöva. Det betyder lägre installationshastigheter och, vad som är värre, fler användare avinstallerar dina appar efter några månader för att skapa plats för nya.

Apples App Bundle är det nya app-publiceringsformatet som föreslår att man löser detta problem en gång för alla. Androidkodarekommer nu att kunna skapa och ladda upp en enda ”appbunt” och sedan tar Play Store över genom att generera device-specifika nedladdningsfiler för varje användare som laddar hem appen. Smart!

Och dessutom kommer App Bundle att tillåta utvecklare att erbjuda sina appar i moduler, så att användarna kan bestämma (och hämta) de delar av appen de behöver. Resultatet? En bättre upplevelse för användare, mindre huvudvärk för utvecklare och bäst av allt ökade nedladdningar av din app. För en snabb översikt, kolla in det här YouTube-klippet från Google.

Instant Apps

En annan trend inom Android-utveckling som tycks få fäste är ”instant app”. En instant app är en Android-app som användare kan testa i Play Store utan att faktiskt ladda ner den till sin mobila enhet, det vill säga det är app-motsvarigheten till att provköra en bil innan man köper den! Denna “provkörning” har sina fördelar, särskilt på en appmarknad som översvämmas av innehåll, vilket gör att konsumenterna ibland känner sig överväldigade av sina alternativ och ovilliga att ladda ner ytterligare en app till sin telefon.

Instant apps löser det problemet, vilket ger din app en chans att sticka ut och imponera på användaren nog att de bestämmer sig för att göra göra slag i saken och ladda hem appen till telefonen. Google försöker sitt bästa för att stödja utvecklare som vill göra sina appar tillgängliga som instant apps och har några bra introduktioner och dokumentation tillgänglig för utvecklare som vill lära sig mer.

Internet of Things Apps (IoT)

The Internet of Things, eller IoT, är redo att förändra hur vi lever våra dagliga liv. Vi har alla smartphones men det är bara början. Under de kommande åren kommer allt från bilar till bärbara enheter till hushållsapparater att bli ”smarta”, med potentiellt stora fördelar när det gäller bekvämlighet, effektivitet och produktivitet.

Möjligheten att bygga appar som kan styra och interagera sömlöst med smarta enheter är säkerligen en viktig färdighet för framtida Android-utvecklare. Google leder som vanligt vägen, denna gång med sin ”Android Things”-toolkit för att bygga smarta enheter. Hoppa på en IoT-programmeringskurs eller kolla på ett klipp från en konferens om just detta.

Blockchain

Trots Bitcoins kända volatilitet, de högprofilerade säkerhetsproblemen som kryptocurrency-marknader mött, och det tvivelaktiga värdet av vissa ICO:er – är blockchaintekniken som driver hela kryptobommen det närmaste en teknisk revolution sedan mobilen själv.

Bland experter råder delade meningar kring den långsiktiga lönsamheten hos kryptokurvor som alternativ till traditionella valutor, men blockchain-byggda appar går långt bortom finansvärlden: från decentraliserad beslutsfattande och smarta kontrakt till censur-säker publicering.

Och många sakkunniga i ämnet menar att den fulla potentialen i denna framväxande trend inte ens har kommit nära att bli fullt utnyttjad. Den bästa och mest spännande utvecklingen ligger fortfarande framför oss. Med det i åtanke kan Android-utvecklare få ett rejält försprång genom att undersöka ämnet närmare i Java och blockchain eller läsa om actions som tagits för att knyta blockchain-plattformar som Ethereum närmare Android-utvecklingen.

Augmented Reality

Augmented Reality, eller AR, är en annan trend inom apputveckling som trots sin popularitet fortfarande är i sin linda. AR är ett sätt att använda den inbyggda funktionaliteten en mobil enhet för att överlappa användarens syn med vissa datorgenererade bilder eller information.

Det genast igenkännbara exemplet skulle troligen vara från mobilspelets värld: Pokémon Go. Men lika mycket kul som spelet är, går AR-applikationerna långt bortom att fånga tecknade monster i din lokala Seven Eleven. När du funderar på vad AR kan göra blir det klart att saker som kartappar, träningsappar och interaktiva museum- och stadsguider pekar på en fantastiskt stor potential för AR-appar.

Och eftersom AR lär fortsätta att växa i popularitet och användbarhet under de närmaste åren kommer lärandet att bygga en AR-app bli en viktig färdighet för alla Android-devs. Det finns till och med fullständiga onlinekurser som ägnas åt AR-apputveckling för Android om du vill hoppa på tåget nu med detsamma.

Artificial Intelligence (AI)

Roboterna kommer! Spektrat av artificiell intelligens (AI) har hemsökt oss i åratal – ämnet för Hollywood-blockbuster som The Matrix and Terminator och mer nyligen fokuserat på allvarliga regeringsstudier som försöker räkna ut hur man håller ekonomin intakt inför uppsägningar till följd av automatisering. Men apokalyptiska och makroekonomiska rädslor åt sidan, har AI också stor potential att göra gott.

Tänk på den enorma användningen av saker som instant translation-appar, digitala assistenter, träning och undervisningsprogram samt maskininlärnings AI-applikationer som ansiktsigenkänning och landmärkesigenkänning. Att AI kommer att förändra mjuakvaruutvecklingen framöver går inte att förneka – och Androidutvecklingen är inget undantag för denna trend.

Google har därför rullat ut några kraftfulla toolkits och integreringar utformade speciellt för utvecklare som vill utnyttja kraften hos AI när de bygger sina appar. Intelligenta maskiner kommer, oavsett om vi gillar det eller inte, -så som ordspråket säger, if you can’t beat them, join them!

Så, det var det. Åtta trender att hålla koll på om du är intresserad av vart Androidutvecklingen är på väg. Ändring är oundviklig och kunniga utvecklare vet att det bästa sättet att vara redo för förändringen, är att vara en del av den!

PANGARA_LOGO_